az ökörnyomban, a sárban egy kis halacska vergődött és így szólt:

mese

“Segíts rajtam, te jó legény, meglátod, nem bánod meg!”… Mire a királyfi…

Miért van az, hogy nem vagyunk hajlandóak tanulni abból, amit, amire tanítunk?
Szülőként, pedagógusként mondjuk buzgón a népmeséket, mert tudjuk, bennük rejlik minden alapvető igazság az életről (s halálról)… De nem tekintjük érvényesnek magunkra nézve.
Ugyanúgy, ahogyan a történelem leckéit sem.
Mindig azt hisszük, hogy bennünket ez pont nem érint (nem érinthet), és nem arról van szó hogy, és nem rajtunk múlik, és mi lesz ha…
Jobb félni, mint megijedni és különben is mindenki tudja, hogy a hallgatás arany…
Tényleg?
Mindig?
Minden körülmények között?
És mégis meddig?

Például addig, amíg a te gyerekedet cibálja le valaki a buszról?
Vagy addig, amíg a te gyerekedet rendelik be 7-ik órára kötelező gyógytornára, amiről fogalmad sincs ki írta elő neki, és milyen alapon?
Esetleg addig, amíg a te gyerekedet akarják fölösleges és veszélyes gerincvízvételre kötelezni, megfenyegetve téged, hogy ha nem egyezel bele, akkor rád szabadítják a gyerekjóléteseket?
Addig, amíg a te gyerekedet nem…
???

Vagy például addig, amíg nem a te szavazati jogaidat vonják meg egy újabb regisztrációs törvénnyel, hogy mondjuk választanod kelljen: amennyiben Istenhívőnek vallod magad, akkor majd egy egységes felekezeti listára szavazhatsz csak, politikai pártokra nem… amennyiben vegetáriánus vagy akkor szavazhatsz egy külön zöld(ség) listára de politikai pártokra nem… amennyiben rövid szoknyát viselsz, akkor egy kaposvári listára szavazhatsz csak, de politikai pártokra nem… ???
Mert az ugye mindenki számára világos, hogy most ez a helyzet: ha valaki azt vallja magáról, hogy egy kisebbséghez tartozik és akként regisztrál azzal egyben le is mond arról, hogy ő ennek az országnak szavazati joggal rendelkező állampolgára lenne, hiszen nem szavazhat politikai pártra csupán egy már előre definiált listára (amire itt most nem térnék ki, de majd…)

Hallgatni arany?

Goete meséjében a kígyó azt feleli a Királynak, hogy a fény értékesebb az aranynál. És arra a kérdésre, hogy van-e még a fénynél is értékesebb azt mondja, igen, van: a beszélgetés, a megbeszélés.
Én inkább ezt választom.
Hiszek az emberi szó felszabadító és összekötő hatalmában.
És szeretem Gothe meséjét, amiben az öreg révész azt mondja (kicsit átalakítva, hogy a kontextus nélkül is érthető legyen): “Egy ember egymagában nem hozhat üdvösséget, de az igen, aki a megfelelő pillanatban csatlakozik a többiekhez.”

Ez az a pillanat.
Te vagy az az ember.

Reklámok

2 gondolat “az ökörnyomban, a sárban egy kis halacska vergődött és így szólt:” bejegyzéshez

  1. Nekem tetszik a megfogalmazás, az összefoglalása a gondolatoknak,. hiszek abban, hogy eljön a változás, hiszek a közösség erejében, a kollektív tudatban, és egyáltalán még van hitem. És hiszek a tündérekben. és ha sokan mondogatjuk, akkor újraélednek. valami újra fog éledni, ha megteremtjük…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s